Kurkuma – skład, właściwości i zastosowanie

Kurkuma należy do przypraw, które oprócz właściwości poprawiających smak i aromat potraw, posiadają również działanie prozdrowotne. W medycynie alternatywnej w krajach azjatyckich kurkuma jest od wieków stosowana do leczenia różnych dolegliwości.

Kurkuma nazywana również szafranem indyjskim, ostryżem długim i turmerikiem jest rośliną wywodzącą się z południowo – wschodniej części Azji. Uprawy kurkumy znajdują się głównie w Indiach, Australii, Peru, Chinach i Tajwanie. Kurkuma należy do najtańszych przypraw – cena za 1 kg kurkumy wynosi około 20 – 30 zł. Żółta przyprawa jest dostępna w formie sproszkowanej i w postaci korzenia. Właściwości przyprawy w obu postaciach są bardzo podobne, jednak świeża kurkuma charakteryzuje się bardziej intensywnym smakiem i zapachem. Korzenie kurkumy są gotowane przed sprzedażą, a ich twarda skórka jest szlifowana.

Kurkuma w doniczce

Kurkumę można uprawiać w doniczce, w domu, aby cieszyć się widokiem jej pięknych kwiatów. Roślina wymaga podlewania co dwa dni, ponieważ potrzebuje stale wilgotnego podłoża. Kurkuma zakwita po 3 miesiącach i kwitnie przez kolejny kwartał ukazując białe i różowe kwiaty.

Stosowanie kurkumy

Dorosła osoba może spożywać 1,5 g kurkumy dziennie, według aktualnych doniesień ze świata nauki, czyli około 1 łyżeczkę. Kurkuma może być stosowania po wymieszaniu z pieprzem czarnym lub pieprzem kajeńskim. Woda z kurkumą nie posiada zbyt dobrego smaku, ale jest sposobem na skorzystanie z prozdrowotnych właściwości tej przyprawy. Z kurkumy można przygotować również złote mleko.

Napój składa się ze szklanki mleka, łyżeczki kurkumy i łyżki oleju kokosowego. Napój najlepiej spożywać na ciepło. Sprawdza się m.in. w okresie przeziębień i grypy, ponieważ skutecznie wzmacnia odporność.

Kurkuma może być również składnikiem suplementów diety – to rozwiązanie dla osób, które chciałyby wypróbować kurkumę ze względu na jej prozdrowotne właściwości, ale nie przepadają za jej specyficznym smakiem. Suplementy diety na bazie kurkumy wspierają trawienie i działają żółciopędnie. Kurkuma uchodzi również za przyprawę przyspieszającą metabolizm.

Właściwości lecznicze kurkumy

Kurkuma wykazuje działanie przeciwzapalne oraz oczyszczające organizm. Przyprawa wywiera korzystny wpływ na pracę wątroby i trzustki. Ze względu na zawartość antyoksydantów działających antynowotworowo. Kurkuma pomaga utrzymać w ryzach poziom cukru we krwi i cholesterol – jest polecana dla diabetyków.

Przyprawa wspiera stawy łagodząc stany zapalne, wzmacniając stawy i zwiększając ich elastyczność. Pomaga ona również w profilaktyce nadciśnienia. Kurkuma ma korzystny wpływ na pracę układu trawiennego, łagodząc wzdęcia i zapobiegając nadmiernemu powstawaniu gazów. Zdaniem naukowców kurkuma może być wykorzystywana do zapobiegania jesiennej chandrze.

Właściwości odchudzające kurkumy

Przyprawa pochodząca z Azji zwiększa tempo metabolizmu oraz poprawia procesy trawienne, a dzięki temu zmniejsza ryzyko odkładania się tkanki tłuszczowej i wspomaga odchudzanie. Niemniej kurkuma nie inicjuje sama w sobie procesu spalania tłuszczu.

Warto dodawać kurkumę do koktajli, np. na bazie owoców, a także do zup i sosów. Kurkuma może być dodawana również do gorących napojów, w tym kawy i herbaty.

3 thoughts to “Kurkuma – skład, właściwości i zastosowanie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *